Warme belangstelling voor kouderecordwinterswijk.nl

Op 27 januari 2022 werd in Winterswijk een beeld van weeramateur Jaap Langedijk onthuld door burgemeester Joris Bengevoord. Dit gebeurde exact 80 jaar nadat Langedijk in zijn officiële KNMI-weerhut in Winterswijk min 27,4 graden registreerde, de koudste temperatuur ooit in ons land gemeten.

Wim Ruesink was een van de initiatiefnemers die zorgden voor de totstandkoming van het beeld. “Het weerrecord zorgt voor prachtige publiciteit in de media, tijd om dit maar eens te verzilveren middels een beeld. Er was nog helemaal niks in ons dorp wat aan Jaap Langedijk en zijn weerrecord  herinnerde, nu dus wel”, zo was zijn betoog. Het beeld werd bij de onthulling overgedragen aan de gemeente. “We zijn de geldschieters enorm dankbaar, en zonder de hulp van De Winterswijkse Uitdaging was dit nooit gelukt.”

“We hebben ook een speciale website gemaakt, www.kouderecordwinterswijk.nl. Deze site staat vol met informatie over alles wat met die koudste dag ooit te maken heeft. Landelijk bekenden op weergebied verleenden hiervoor hun medewerking. De site wordt steeds voorzien van nieuwe berichten en mag zich in een warme belangstelling verheugen. Gemiddeld zo`n 25 bezoekers per dag, het gehele jaar door. Daarnaast gaan we in 2024 beginnen met lezingen geven. De eerste keer zal dat in april zijn, een bekende Nederlander komt dan langs met een bijzonder winters verhaal.”

Blij met donatie van ’t Joosthuis.

“We zijn zeer blij met de gift van ’t Joosthuis. We kunnen daarvan de kosten van de website en de lezingen gaan betalen. Er zijn ook plannen voor het geven van lezingen op basisscholen en het uitbrengen van koelkastmagneetjes met de afbeelding van het beeld. Daarnaast is ons streven om de twee bedrijven die financieel garant stonden voor het beeld te compenseren middels het aantrekken van meer sponsoren. We zaten midden in de coronatijd en konden nergens ons verhaal vertellen om gelden binnen te halen, daarom zijn we de garantstellers zo dankbaar.”